Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tetoválás tervezése

2020.07.14

 

A legfontosabb:

Ne, össze-vissza dobáld fel magadra a mintákat és stílusokat annak függvényében, hogy milyen érzelmi és anyagi háttér állt ép rendelkezésre.

Nem baj, ha pillanatnyilag nincs rá elég pénzed egy összeszedett és anatómiailag is esztétikus tetoválásra, elég egy-két havonta beülni pár órára. Ezt még mindenkinek megengedi a pénztárcája.

Különben úgy fogsz kinézni, mint egy hanyagul felragasztott matricás gyűjtőalbum. 

 

Sajnos a tapasztalat az, hogy sok ember nincs, tisztában azzal hogyan terveznek meg a tetoválók egy tetoválást. Ennek nagy mértékben a kereskedelmi csatornákon látott álvalóságshow- k is az okai. Úgy vélik, ez úgy megy, hogy besétálnak egy vagy több üzletbe, vagy elküldenek pár e-mailt különböző web oldalakra: Hogy valami ilyesmire gondoltam. És mi azonnal előkapjuk a papírt, ceruzát, radírt, és egy kis idő múlva három- négy kidolgozott rajzot kapnak a kezükbe, amiből majd válogatnak. Ez egyáltalán nem így működik.

 

Az egy téves elképzelés, hogy a tetoválást a tetováló papírra rajzolva tervezi meg. Valójában nagyon ritkán használjuk ezt a megoldást, legtöbbször csak geometrikus ábráknál, potfolió bővítéséhez, versenyeken, ismerősöknek, barátoknak mikor a tetováló és az alany között maradéktalan a bizalom, már ismerjük egymást és teljes szabad kezet adott nekünk. Esetleg kisebb 5-10 centis mintáknál, akkor is praktikus okokból kifolyólag. Egyszerűen azért, mert nem a ceruza és a papír a legmegfelelőbb eszköz és módszer a tetoválás megtervezéséhez. Hogy jobban megértsd, hogy mért nem tud így működni a folyamat, leírok egy megtörtént esetekből összegyúrt példát.

 

Fiatal lány el szeretné takartatni egy tetoválását. E-mailban leírta, hogy virágokkal szeretné ezt megoldani „Virágokat, de ne legyen virágbimbó benne (annál már érettebb vagyok). Szeretnék bele színeket...életteli színeket! Vidámat! És mivel hiszek a vonzásban, de nem akarok egy aranyhalat a vállamon, ezért pár pikkely is lehetne a virágok között! „ Küldött mellékletben pár képet is, amit kiindulási pontnak lehet használni.

Első hallásra azt hinné az ember, hogy mi sem egyszerűbb ennél de…

Eljön a megbeszélt időpont. (És itt jön az egyik ok, amiért nem tervezünk előre senkinek.)

Előszedem az elküldött képeket és az én általam megmutatott mintákat, amiket már az előző héten egy másik megbeszélésen már kiválasztottunk. Megkérdezem tőle, hogy ezek közül melyek azok a virágok vagy formák, stílusok, amik neki legjobban tetszenek, hogy ki tudjunk valamiből indulni.

- Hát igazából nem tudom, olyan vidám virágokat szeretnék…

- Na jó, de mégis milyen fajtájú virág vagy virágok legyenek azok, hogy legalább a formáját karakterét meg tudjam határozni.

- Így nem tudom megmondani, látnom kellene.

- Semmi gond, leülünk és keresgélünk tovább a neten. Végignézünk rengeteg fajta virágot, de egyik sem tetszik neki, mindegyikre szájhúzás a válasz. Egy kettőhöz hozzáteszi kelletlenül, hogy „valami ilyesmi”

- Itt már kezdem feladni, mert már tapasztalatból tudom, mi jön ezután, de azért még megkérdezem, hogy az a valami ilyesmi mégis milyen legyen?

- Hát olyan, ami vidám és boldogságot sugároz és illene a személyiségemhez.

- Nézd, Én még nem találkoztam mérges vagy goromba virággal, szerintem a virágok, ha virágoznak, jól érzik magukat. Rajzoljak nekik szemet meg mosolygós szájat?

- Nem, nem azt semmiképp (nevetve)

- A személyiségedet meg nem ismerhetem, azt neked kell, (vagy kellene tudnod, hogy milyen).

- Nem rajzolnál inkább te valamit és akkor meg tudnám mondani, hogy tetszik-e?

- Nem, mert több millió fajta virág létezik és végtelen variációs lehetőségek, amikből virág kompozíciót lehet csinálni, képtelenség eltalálni a neked tetszőt, nem tudok, és nem is akarok ennyi rajzot készíteni...

Ilyenkor szokott jönni az elfojtott vagy nyílt sértettség, hogy nem vagyunk elég rugalmasak, mert csak le akarjuk rázni és nem akarunk vele foglalkozni, pedig neki mennyire fontos az, hogy fog kinézni, és nem akarja elkapkodni, mert neki azt egy életen át kell viselnie és ő azt látni szeretné, mi kerül rá … stb, stb.

 

Ez természetesen csak egy rövidített verzió volt. Van, aki egy órán keresztül is képes húzni a dolgot, mert nem hajlandó elfogadni a tényt, hogy ha ő nem tudja, megfogalmazni mit akar, akkor én sem fogok tudni semmit megtervezni. A „valami ilyesmi” megfogalmazással meg nem megyünk semmire, nem tudunk mit kezdeni vele. Olyan számunkra mintha bemennél egy autókereskedésbe és mikor megkérdezik, hogy milyen autót szeretnél, te azt válaszolnád „valami pirosat”. És akárhány autót mutatnának, te mindig csak azt ismételgetnéd, hogy „aha, valami ilyesmit”.

 

Azok a rajzok amiket a facebookon vagy a honlapokon látsz, nem a beeső vendégek megrendelésére készültek,

hanem csak promóciós célból, hogy megmutassuk a grafikai tudásunkat. És ebből fakad a másik legtöbbször előforduló probléma, ami félreértésre ad okot, hogy azt gondolják, a rajz nem munka, az csak olyan firkálás és természetesnek veszik, hogy az ingyen van, és jár a tetováláshoz.

Pedig egy minőségi rajz elkészítése gyakran több munkaórába kerül, mint a feltetoválása és az ára is hasonló. És egy elkészített rajzot akkor is ki kell fizetned, ha te azt mondod rá, hogy nem ilyennek képzelted el. Mert az ízlésedtől függetlenül ugyanúgy dolgoztak vele. Az elkészített grafikát már nem lehet visszatörölni úgy, mint amikor a bőrödön skiccelik fel filccel, hogy te változtathass rajta, egy újat kell készíttetned. Ebből kifolyólag remélem érthető, hogy teljesen életszerütlen lenne, ha mindenkinek előre rajzolnánk, és még hozzá 4-8-10-12 variációt is, ha esetleg nem felelne meg a vendég elképzelésének. Egyrészt rengeteg pénzedbe kerülne, másrészt napok hetek mennének úgy el, hogy még senkire nem tetováltunk. Képtelenség lenne másoknak is időpontot adnunk.

 

Tehát ha tetoválásra adod a fejedet és megkeresel minket, már kiforrott határozott ötlettel gyere, ne ott akard kitalálni mit, szeretnél.

Első lépésben tedd azt, amit mi is tennénk, használd a google képkeresőjét. Jobb és több találatot kapsz, ha angolul keresel, ha nem tudsz, angolul fordítsd le a google szöveg fordítóval. Pontosan fogalmazd meg mi az a szó, amit keresel, de ne írd mellé, hogy tetoválás vagy tattoo, mert akkor már csak a meglévő tetoválások képeit fogod megkapni, mert ilyenkor nem tetoválást keresel, hanem ötletet gyűjtesz. Helyette használd a flash, drawing, picture, desing, sample szavakat.

Természetesen a tetováló is tud mutatni neked további ötleteket, ha már ott vagy lehet, hogy ott találsz rá az igazira.

Ne akard előre meghatározni a minta nagyságát. A MÉRETET MINDIG AZ ADOTT TESTRÉSZEN ELHELYEZETT ÁBRA ESZTÉTIKAI ÖSSZHANGJA HATÁROZZA MEG! Sokan esnek ebbe a hibába, például egy nagyobb felületen elhelyezett öt- hat centis tetoválás, a külső szemlélő számára legfeljebb egy bőrbetegség látszatát fogja kelteni. Az emberi testnek és izomzatnak van egy sajátságos, úgynevezett áramlása. Ezt kell minden esetben figyelembe venni a minta elhelyezése során. Ami nagyjából így néz ki.

 

 

anatomia.jpganatomia2.jpganatomia3.jpganatomia4.jpgf.jpg

Illusztráció: Gay Atchinson

 

Mutatok egy pozitív és negatív példát is, hogy jobban megértsd miről is van szó.

 

bodyparts-horz.jpg

 

 

Ha te hozod, a mintát kérd meg a tetoválót, hogy alakítsa át ennek megfelelően, ha lehetséges.

A következő lépes az, hogy a neked tetsző mintát vagy mintákat számítógéppel a megfelelő méretre nagyítjuk. Ha te mindent úgy akarsz megvalósítani, ahogy ott van, akkor nekünk már nincs más dolgunk, mint feltetoválni azt, amit te elképzeltél. Ha azonban változtatni szeretnél raja valamit, akkor azt is megteheted. Ha közösen gyűjtitek össze a mintákat ötleteket, vedd figyelembe azt is, hogy mérettől, témától függően 1-2 órától akár több tíz órába is beletelhet és több alkalom is lehet a tervezés folyamata és neked is ott kell lenned, mert közös döntések sorozatából, fog megszületni az elkészült terv.

 

Ez úgy működik, hogy a már meglévő és a megfelelő méretre kinyomtatott képet egy speciális indigó segítségével felhelyezzük az adott testrészre majd a mintát egy bőrfilc, vagy toll segítségével rajzoljuk, változtatjuk, alakítjuk át a bőrödön olyanná amilyennek te elképzelted. Ha valami nem tetszik, vagy máshogy szeretnéd alkoholos visszatörléssel azonnal korrigálható. És ez megint egy olyan dolog, amit előre rajzolással nem lehet kivitelezni. Fontos, hogy az alapminta megfelelő felbontású legyen, mert különben használhatatlan.

 

Aztán van egy másik lehetőség, amit akkor használunk, ha megvan minden részlet, ötlet, ábra, és már nem kell áttervezni, ilyenkor egy grafikai program segítségével egy montázst, kompozíciót készítünk, persze a test plasztikai sajátosságai miatt nem pont olyan lesz a végeredmény, mint amit látsz, de még ez áll, hozzá a legközelebb.

 

Van olyan is, hogy kizárólag szabadkézzel rajzoljuk fel a kontúr vázlatot a bőrre. A papírra történő tervezés is ekkor szokott előkerülni, Ezt a módszert csak akkor szoktuk használni, ha a tetováló és a vendég között teljes a bizalom, már ismerjük egymást és teljesen szabad kezet adott nekünk. Mert ha nincs meg az összhang, visszajutunk a „valami ilyesmi” kategóriájú beszélgetéshez és a már az előbbiekben leírtak miatt a tervezés kudarcba fog fulladni. De ezt legtöbbször portfolió bővítéséhez vagy versenyeken szokták alkalmazni. Természetesen ezt is megelőzi egy vagy több konzultáció és ötletgyűjtés.

 

(Az oldalamon található írások szabadon másolhatók, felhasználhatók, átírhatók mindenkinek a saját szájíze szerint.)