Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bemutatkozás

2020.07.14

 

Baka Péter a hetvenes évek közepén született, Magyarországon, Budapesten. Már kisgyermekként is imádott rajzolni, s mivel az évek teltek, a rajzolás pedig az életévé vált, így útja 1990-ben a Pécsi Művészeti Szakközépiskola grafika szakára vezetett.

2.hhbgtgtnjt-051.jpg

Az első tetoválással kapcsolatos, bár passzív élményét is itt szerezte. Egy iskolatársa varratot magára a Keletinél, az akkor megnyílt, és az országban még egyedüli tetováló szalonban egy ma már megmosolyogtató sárkányt, vagyis egy sárkány kontúrt!!! Mégis megérintette a dolog, és rögtön érezte, hogy ez az, amivel foglalkoznia kell!

1992 nyarán a véletlen úgy hozta, hogy megkereste az akkor megnyílt, Siófoki Bizarre Tattoo tulajdonosa, Mászlai István. Egy ismerősétől hallott róla, illetve arról, hogy rajzolással foglalkozik. Szeretett volna egy embert az akkor még az ő szalonjában dolgozó Machat Zsolt mellé. Így végül ők voltak azok, akiknek köszönheti, hogy gépet adtak a kezébe és egy olyan szakmát, ami egész életét meghatározta. Zsolt pár hónap múlva kiment dolgozni külföldre, de így is maradandó élmény volt az a három hónap, amit vele tölthetett. Ő később szép karriert futott be Németországban a médiában is, jelenleg Hamburgban dolgozik feleségével a saját üzletében The Artistocrat tetováló stúdió néven.

2.hhbtttgtgtnjt-051.jpg2.hhbtnjt-051.jpg

Kevesen tudják, hogy Magyarországon a rendszerváltás előtt nem léteztek tetováló szalonok, amikor 92-ben belecsöppent akkor csak három tetováló üzlet működött az országban ők is csak alig két éve és kb. ugyanennyi tetováló. Meglehetősen nehéz időszak volt úttörőnek lenni a szakmában, hiszen még zárva voltak a határok és valutát is nehéz volt szerezni. Komoly több napos tortúra volt mindenért autóval kiutazni Párizsba az öreg Bruno-hoz a Jet France Company tulajdonosához és jó előre bevásárolni majd, becsempészni a határon. (még néhány eszköz nevére még ma is, ösztönösen a francia megfelelőjét használja.) akkoriban nem volt még internet ahol meg lehetett volna rendelni a felszereléseket vagy, bármiféle információt szerezni az eszközököl és a szakmai fortélyokról. Mivel nálunk a tetoválás még gyerekcipőben járt, nem volt kitől tanulni. Az akkori néhány tetováló kénytelen volt autodidakta, tapasztalati úton fejlődni.

 

Meg kellet tanulniuk szétszedni és összerakni a felszereléseket, és ha kellet megjavítani, mert ha valami meghibásodott nem szaladhattak le a boltba gyorsan egy ujjat venni. Minden munkát szabad kézzel kellet megrajzolniuk, mert azok a technikai újítások amik most már természetesek, akkor kezdtek megjelenni és olyan drágák voltak, hogy csak a nagyobb cégek és vállalatok engedhették meg maguknak. Pl fénymásoló, személyi számítógép grafikai programmal, nyomtató, Stencil nyomtatót még fel sem találták. "Sokáig nem is értettem, hogy miért írja ki sok tetováló a munkája mellé, hogy "free hand" hiszen a legalapvetőbb amit az ember elvár egy tetoválótól az, hogy tudjon szabad kézzel is rajzolni. De aztán rá jöttem, hogy ez a vakok között félszemű a király kategória."  Még nem léteztek a világban, eldobható egyszer használatos eszközök. Minden tetováló maga forrasztotta a tűket és állította össze a gépét a saját igényei szerint. Ezért aztán az utánuk jövő generációnak csak szájhagyomány és személyes kontaktus útján volt lehetséges átadni a tapasztalataikat.

(Ma már természetesen elsősorban az internetnek hála, sokkal könnyebb elkezdeni tetoválni, hiszen mindent készen, lehet kapni. Az új típusú gépek szinte maguktól működnek, elég csak megrendelni és pár nap múlva megérkezik. Nem kell bíbelődni a laprugók, kalapácsok, gumik, tekercsek beállításával vagy a különböző tűfajták forrasztásával és a szakmai fogásokat is feltöltötték a netre az idősebb, tapasztaltabb generációk.)

Teltek az évek, és Idehaza gombamód szaporodtak az üzletek. Mindeközben itthon is megrendezésre kerültek az első Tattoo Expok ahonnan szép számmal hozta el helyezéseket különböző kategóriákban.

pict0135.jpg

97-ben kiléptet a Bizzar Tattoo szalonból és megnyitotta első saját üzletét. Azonban Balatonszárszó álmos kisváros volt. Nem különösebben kedvelte, és két év múltán visszaköltözött Siófokra. Ahol a Fő utcán, egy szépen berendezett, galériás üzletet nyitott Szabados Péter barátjával. Szabados Peti piercingelt, és ő az akkori barátnőjével majd feleségét Vörös Renátát megtanította tetoválni, így hárman indultak neki az új stúdiónak, aminek a Barracuda tattoo nevet adta. Akkoriban a Balaton még borzalmasan dübörgött. Rengeteg külföldi turista volt, főképp németek. Ketten alig bírták az "ipart" a főszezonban, napi 10-12 tetoválást csináltak egy nap fejenként. Majd Renáta röviddel ez után úgy döntött, hogy mással és másik üzletben szeretné folytatni az életét és nyitott egy szalont, szintén Siófok belvárosában a Manga tattoo stúdiót. Jelenleg Németországban él Bruchköbel -ben de már Renata Gjerrud néven és ott hozott létre egy vállalkozást az Inkaholic tattoo & Piercing -et.

2.bh-033.jpgInkaholik tattoo Bruchköbel Gjerrud Renata68240_110273379044067_2386017_n.jpg254307_153336118071126_651291_n.jpg

Így hát megüresedett egy hely és keresnie kellet egy új alkalmazottat. Ekkor jutott eszébe Kerek Péter barátja.

Mikor kilépet a Bizarre Tattoo szalonból ő jött a helyére dolgozni, és előtte a Széplaki Trabant Rock Clubban tetovált. Mivel annak idején még mindig kevés volt a rutinosnak mondható tetováló átcsábította a csapatába. Tehetséges ügyes kezű, strapabíró és jól terhelhető munkaerőnek bizonyult, aki gyakran mosolyt csalt az arcukra gyöngyözőnek ép nem mondható kacajával. Péter az óta már saját vállalkozást nyitott és Miskolcon dolgozik a Legendary 60's Tattoo szalonban.

De hogy ne feledkezzünk meg azokról, sem akik piercingesként vették ki résztűket a munkából. A sorrendet megtartva megemlíteném Labanics „Petikét” (akkoriban a recepciós kivételével, mindenkit, aki ott dolgozott, azaz négy embert Péternek hívtak) ezzel jól összezavarva a recepcióst és minket, mert mikor felkiabált a földszintről, hogy „Péter keresnek!” soha nem tudták, hogy kinek is kell lemennie. Aztán jött Latz! Hihetetlen érdekes egyéniség és karakter volt, sajnos marat benne valami rossz szájíz mikor elváltunk, pedig mi nagyon szerettük. Majd egy nagyon rövid ideig volt szerencsém Morzsa Timihez is, félelmetesen gyorsan és precízen tudott szúrni, már majdnem marad volna a következő szezonban állandónak, de az akkori munkahelyén sajnos nem nézték jó szemmel, hogy nála is dolgozik. És végül Lackó Maja. Háát, hogy Kerek Petit idézzem „Az egy kiiibasszott Junkie csaj” én nagyon meg voltunk elégedve vele, precízen, gondosan odafigyelve készítette elő a munkáit és az emberekkel, vendégekkel is nagyon jól kommunikált. Jelenleg több helyen is praktizál és a Majabodyart facebook profilján lehet elérni.

gfd.jpg36286_107922472612491_1989779_n.jpg60696_107922642612474_5255923_n.jpg162923_107920462612692_451393_n.jpg148227_110273159044089_3188213_n.jpg

2007 tájékán, Péter megérett arra a pontra mikor már lelki szűkségét érezte arra, hogy váltson egy másik szintre. 

Egy olyan típusú „kirakat” üzlet, amit a tévében látható tetováló műsorokból már mindenki ismerhet, nem volt alkalmas arra, hogy olyan szellemi és fizikai környezetet tudjon létrehozni, amit meg szerettet volna valósítani.

Ezért eladta a stúdiót egy barátjának és pár évig Pécs és Siófok között ingáztam

1601544_583731115031622_1875482416_n.jpgdscf1181.jpg

majd vásárolt egy az előző stúdióinál jóval tágasabb 61 négyzetméteres műtermet a belvárosban, hogy önmaga és a vendégek számára nyugodtabb, barátságosabb és csendesebb környezetben tudjon dolgozni. Ahol már csak olyan munkákat vállal el, akik kifejezetten vele szeretnének tetováltatni és nem az utcáról estek be, "mert milyen jó ötlet spontán varratni". ( pl. Turisták, bulizós fiatalok, lelki sérült érzelmileg labilis tinik egy nagyon aktuális és mély tartalmú idézetért, vagy csak felrakasson valami új trendi irányzatú mintát, amit be lehet posztolni a facebookra, hogy az érdekesség a sikeresség és a népszerűség látszatát mindenáron fent tudja tartani stb...).

12289636_794527700655929_7346190206532837749_n.jpg

Az elmúlt huszonnégy évben, amit a tetoválással töltött, sok változáson ment keresztül a szakma épp úgy, mint ő maga. A különböző stílusokhoz változatos tűfajták és technikák alakultak ki, a festékek erősebbek, a színek élénkebbek lettek. Munkái finomodtak és letisztulttá váltak. Bár a különböző stílusokban egyaránt otthonosan mozog a saját tervezésű tetoválásait határozott, erőteljes kontúrok, lendületes, de mégis lágy ívű ornamentikus formák jellemzik, amit grafikai elemekkel old fel egy-egy színárnyalatot belecsempészve. Tartózkodik a túlzásoktól az agyonzsúfolt, giccsesen színes,(témailag a tetováló által önkényesen befolyásolt) grafikailag hatásvadász tetoválásoktól, mivel ezek már egy méterről is értelmezhetetlen folttá mosódnak össze.

Olyan emberbarát tetoválásokat szeret készíteni, amelyekkel bárhol meg lehet jelenni, amikkel viselőik nem sokkolni és provokálni akarják az embereket, hanem szebbé és érdekesebbé teszik környezetüket.

dscf1532.jpgdscf1546.jpgdscf1540.jpgdscf1554.jpgdscf1555.jpgdscf1528.jpg