Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyakori kérdések

2020.07.14

 

MILYEN MUNKÁKAT NEM VÁLLALSZ EL?

Idevonatkozóan nem létezik egységes etikai kódex a szakmában, mindenkinek magának kell kialakítania, hogy mi az, ami számára nem felvállalható. Én magam is a saját tapasztalataim árán alakítottam és alakítom most is az erkölcsi hozzáállásomat. Bár hozzá tenném a tetoválók többsége egyáltalán nem alkalmaz semmiféle szűrőt azon kívül, amit a törvény előír (18-éves korhatár) bár sokszor még azt sem. TEHÁT EZ OKBÓL KIFOLYÓLAG!

NEM VÁLLALOM EL AZ AKTUÁLIS PÁROD PORTRÉJÁT, NEVÉT, MONOGRAMJÁT ÉS SEMMIFÉLE OLYAN JELLEGŰ MOTÍVUMOT AMIVEL AZ ÖSSZETARTOZÁSOTOKAT AKARJÁTOK  NYOMATÉKOSÍTANI.

Gondolom mindenki látott már ilyen primitív tetoválásokat az idősebb korosztályon. Az ember azt hinné, hogy Magyarországon a bányaipar tönkretételével lassan ez a jelenség is el fog tűnni. DE NEM! A legfurcsább az egészben, hogy leggyakrabban a nők kérnek ilyesmit. Én persze a tőlem telhető legnagyobb kedvességgel próbálom elmagyarázni nekik, hogy miért nem szabad ilyet tetováltatni, de sajnos, főleg a fiatalabb korosztályból akkora egóval bírnak, hogy vérig vannak sértődve, hogy neki nemet mondtak és csak dacból is megcsináltatják máshol. Higgyétek el előbb utóbb mindenki megbánta. Függetlenül attól, mennyi ideje tart a kapcsolat. Azért van így mert ilyenkor kompenzálni akarnak valamit, ami hiányzik a kapcsolatból. Vagy azért mert az egyik fél úgy érzi hogy nem kap meg valamit, vagy a másik fél érzi azt, hogy ő nemképes megadni a másiknak valamit és ezzel a gesztussal akarja megerősíteni a kapcsolatot. Lehet ez figyelem vagy szeretethiány hiány, bűntudat, bizonytalanság érzés, érzelmi túlfűtöttség stb. De előbb utóbb ezek a problémák előtüremkednek és ez szakításhoz váláshoz vezet. Hetente három-négy érdeklődőt utasítok vissza ez miatt és ugyanennyien jelentkeznek be azzal, hogy tüntessem el. NEM LEHET! Ez nem úgy működik, hogy csak úgy rárakok egy másik mintát és attól eltűnik. Ha szerencsés esetben meg is lehet ilyesmivel oldani, akkor is minimum 5-6 szór, nagyobb mintával lehet csak kivitelezni és akkor sem tudod te meghatározni, hogy pontosan mi kerüljön rád. Tudom, hogy sok felkapott sztárnak, sportolónak is van ilyen, de őket nem is az eszükért szeretjük. Mondjátok neki inkább azt, hogy SZERETLEK!!!

NEM VÁLLALOK EL NŐI MELLRE TETOVÁLÁST! (Mellre! Nem pedig mellkasra.) Ennek az az oka, hogy a női mell sokat változik az idő múlásával, vagy a fogyás, hízás következtében és nagyon el tud deformálódni a minta.

NEM CSINÁLOK ARCRA TETOVÁLÁST!

Semmi bajom az arctetoválással, legszívesebben én is csináltatnék. De sajnos Magyarországon nem alakultak ki olyan szubkultúrák (város negyedek, kerületek) ahol felvállalható lenne, hogy élni tudjad az életedet, anélkül, hogy ne érjenek nap, mint nap atrocitások. Nem szeretném, ha minden nap hazafelé menet meg kellene küzdened az életedért, teszem azt a (Város, Faluvég egyik eldugott, sötétebb emberek lakta utcájában.) ,mert pár rosszarcú egyén szét akarja csapkodni a fejed „hogy nézel ki köcsög” felkiáltással.

NEM CSINÁLOK TALPRA, TENYÉRRE, UJJAKRA TETOVÁLÁST.

Ez azét van, mert ezek a helyek nem alkalmasak a tetoválásra. Folyamatos kopásnak vannak kitéve és hónapok alatt elvesztik az élénkségüket a kontúrok pedig az élességüket. Egy fél év múlva már úgy fog kinézni, mint egy ósdi szétfolyt börtöntetoválás.

426073_474657069260715_1937746704_n.jpg

12140685_10153859643851291_483823475923076298_n.jpg

TOVÁBBÁ fent tartom magamnak a jogot arra, hogy visszautasítsak egy felkérést, amikor úgy érzem nem elégé kialakult a személyisége valakinek a tetoválásra, vagy ha úgy gondolom, nem tudja még kellő képen eldönteni és felvállalni, hogy a jövőben mit is vállal ezzel magára. Ezeket nem lehet konkrétan meghatározni, mindig az aktuális személy és a tetoválás tartalma határozza meg. Nyilvánvalóan nem fogok feltetoválni egy 18 éves emberre az egy nyári slágeres kedvenc együttese nevét, míg egy 40 évesre minden gondolkodás nélkül felrakom rá például azt, hogy Queen mert él hal a zenéjükért.

Vagy, még egy példa a sok közül:

Felhív egy fiatal kis lány lelkesen csicsergő hadaró hangon előadja, hogy ő szeretne egy tetoválást, mert reggel arra ébredt, hogy kell neki egy és minél hamarabb, mert ő egy ilyen spontán személyiség, aki így él, hogy amit kigondol azt rögtön meg is valósítja…… (Még valami olyasmit is hozzá tett, hogy az anyukája is jó ötletnek tartotta) Értem én, hogy "carpe diem" van. De ez nem azt jelenti, hogy felelőtlenül kell viselkedni.

Én amúgy sem adok senkinek aznapra vagy másnapra időpontot, még akkor, sem ha épp ráérnék, pontosan az ilyen esetek kiszűrése véget. Nagyon sok embert láttam, már akik 10- 15 éve dugdossák, a spontán jó ötletüket mire rászánják magukat arra, hogy eltüntessék, vagy át alakítsák, már ha ez lehetséges és megoldható.

Végül abba maradtunk, hogy gondolkodjon, még rajta és ha később is úgy érzi, akkor, hívjon fel és kitalálunk valamit. Persze már beszélgetés közben érezhető volt, hogy vérig van sértődve, mert én szembe szálltam az ő akaratával. Másnap kaptam is egy gúnyosan fölényes sms- t amiben csak ennyi állt „NEM BÁNTAM MEG” Amiből csak arra lehet következtetni, hogy durcásan elrohant az első üzletbe ahol elvállalták és  gyorsan csináltatott magára valamit. TE NYERTÉL! 

Hozhatsz saját mintát is. Sőt örülök neki, hogy előre átgondoltan érkezel. Gyűjts össze minél több képet, amiből ki tudunk indulni és felhasználhatjuk tervezés közben. Én amúgy is úgy dolgozom, hogy egy nap csak egy vagy maximum kettő tetoválást vállalok el azért, hogy ne legyen elkapkodva és legyen idő egy szép és átgondolt ábra létrehozására, ne az legyen, hogy összekeljen csapni egy munkát, mert jön a következő vendég. Ezért arra kérlek, ha eljössz, azt úgy tedd, hogy szánd rá azt a napot és ne keljen rohannod sehová. De természetesen a tetoválónál is nézegethetsz és gyűjthetsz ötleteket a mintádhoz, persze ezeket nem viheted haza magaddal. Néhány jó tanács, hogy mit csinálj, vagy mit ne csinálj, ha magad hozod az összegyűjtött mintákat, ötleteket:

NE EGY MÁR MEGLÉVŐ TETOVÁLÁS FOTÓJÁT HOZD MAGADDAL, azzal a szöveggel, meg tudnád ezt csinálni, hogy ugyanúgy nézzen ki? Természetesen meg, csak mellékeld hozzá azt a rajzot vagy fotót, amiről az eredeti tetoválás készült. És általában itt meg szokott bukni a mutatvány. Egy tetoválás fotója, ami mindenfelé torzul és fordul, hajlik a bőrön és még árnyék is vetül rá nem alkalmas a hiteles reprodukcióra. Ez különösen a realisztikus ábrázolásokra igaz. Persze azért jó, ha hozol ilyet is mert biztos fel lehet belőle használni dolgokat. De a legbosszantóbb az tud lenni, amikor a hozott munka alatta van a tetováló színvonalának.

JÓ MINŐSÉGŰ ÉS NAGY FELBONTÁSÚ KÉPET HOZZÁL MAGADDAL. Ahhoz, hogy lássam, a részleteket fel kell nagyítanom a képet, és ha alacsony a felbontása pixeleire esik szét a fotó és így már használhatatlanná válik a munkára. (Ezek a problémák is elsősorban a realista ábrázolásokra igazak.) Régebben vették az emberek a fáradságot és könyvekből vagy könyvtárakból szerezték meg a kívánt képet. Te se legyél, ennyire kényelmes, nem kell mindent az internet előtt megoldani, mert nem lehet. Hidd, el jobban jársz, mert én meg fogom neked mondani, hogy ezt nem vállalom el a kép minősége miatt, de más már nem biztos, hogy megteszi. Van, hogy megkeresnek engem is azzal, hogy te elvállalnád-e ezt a munkát? Mert a másik üzletben azt mondták, hogy nem lehet megcsinálni. Én sem fogok tudni mást mondani rá, csak amit már hallott. Mert nem hajlandó elfogadni, hogy nem véletlenül mondják azt, amit. És addig jár üzletről, üzletre, amíg valaki azt nem mondja neki, amit hallani akar... A történet további része már magától érthetődig.

FÁJ?

Igen! De nem annyira, hogy ne lehessen kezelni. A fájdalom mértéke mindenkinél más, egyénfüggő. Nagyon nehéz megmondani milyen érzés, legtöbben égő fájdalomhoz hasonlítják. De sokat segít, ha előtte nem fogyasztottál alkoholt és kipihent szervezettel érkezel. A menüben, bővebb információkat is megtalálsz a témában.

VÉRZIK? Ha nem vagy kipihenve és előtte ittál és még rá segítettél pár kávéval, akkor igen, de még befolyásolja az is, ha túlzottan rá stresszelsz vagy ha nagyon meleg van. Ami a legfontosabb se előtte se utána ne menj ki a napra, mert biztos lehetsz benne, hogy sokkal jobban fáj és vérzik ráadásul a tetoválás színét is befolyásolja. 

A TETOVÁLÁS DIVAT? A tetoválás nem divat. A divat változik, a tetoválás nem. Mióta létezik, emberiség az óta jelen van ez az igény az emberekben. A tetoválás nem származik egyik kultúrától sem, egymástól függetlenül jött létre mindenhol. Ne tévesszen meg, hogy a média többet foglalkozik a témával, nekik a nézettség növelése a fontos. Érdekes megfigyelni, hogy tíz évvel ezelőtt még azzal próbálták eladni a műsorokat, hogy valami botrányosat, negatívat közöljenek a témáról. De aztán rájöttek, hogy az emberek szeretik látni a tetoválásokat és sokkal több pénz van benne, ha valami divatos menő dolognak állítják be és létre hozták ezeket a tetoválós valóságshow szerű műsorokat, ahol egy mesterségesen generált világot mutatnak be a tetováló szalonok életéről, tele túlfokozott érzelmekkel és történésekkel, pont úgy, mint egy szappan operában. És sajnos az ott látottak nagyban befolyásolják az embereket a témaválasztásban. (Lásd: Nekem az ilyen epizódoktól mindig az jut az eszembe, hogy azt a képet sugallja mintha a tetoválás olyan emberek sajátossága lenne, akik valamilyen szinten lelki sérültek és azt, hogy az emberek ilyen indíttatásból szoktak tetováltatni pl. meghalt a nagymamám a nagypapám, anyukám, apukám a barátom vagy a kiskutyám.) Pedig ez nem igaz, ezt csak azért mutatják be, így mert jobban el lehet vele adni a műsort. De persze majd lecseng ez is, mert nem a tetoválás, hanem a valóságshow-k a divatosak.

MIKOR JÖHETEK TETOVÁLTATNI? MIKOR VAGY BENT A STÚDIÓBAN? Ahhoz, hogy időpontot kérjél minden esetben e-mailben kell jelezned. Mert csak akkor vagyok bent a műteremben, ha dolgozom, és ha dolgozom, nem tudok veled is foglalkozni. 

NEM BÁNOM MEG? Sokan azért reagálnak negatívan a tetoválásra, mert félnek, ha megváltoznak vagy ha megváltoznak az életében a körülmények már nem lesz felvállalható a tetoválásuk. Érzik a varázsát, de félnek is tőle és ezért nem merik a felelősséget vállalni. Ha nem mersz felelősséget vállalni magadért, akkor természetesen még várj vele. De ne feledd, a társadalomban egy személyiség mindig megnyilvánul és láthatóvá válik az emberek felé. Te már itt megkapod az első tetoválásodat még akkor is, ha ez nem is látszik. És ha úgy érzed, hogy másoknak meg kell felelned és másnak kell mutatnod magad, mint ami vagy akkor ne csináltass tetoválást! De ha a környezetedben elfogadnak és szeretnek nem lesz problémád abból, ha felmered vállalni magadat.

És a kedvencem! MI VAN, HA MAJD MEGÖREGSZEM? MI VAN HA MAJD KÉSŐBB NEM FOG TETSZENI?

Mi lenne?! Csúnya leszel és öreg, ugyanúgy, mint tetoválás nélkül SŐT!!! Valószínű, hogy az lesz rajtad a legszebb. Ha nincs személyes kötődésed a témához, mert csak egy szép ábrát látsz benne, akkor bizony előfordulhat, hogy később már nem fog tetszeni. Éppen ezért fontos, hogy a tetoválás ne csak egy divatos motívum legyen, hanem a spirituális lényed visszatükröződése, megnyilvánulása. Csak a divat változik a tetoválás örök!